De provincieraad gaf vorige week groen licht voor subsidies aan 5 initiatieven in de sociale economie. Deze projecten zijn in 2012 goed voor 309.000 euro steun van de provincie Antwerpen.

De provincie rekent erop dat de komende jaren opnieuw een 50-tal nieuwe arbeidsplaatsen gerealiseerd of ingevuld worden door deze projecten.
Op het einde van 2011 gaf de provincie Antwerpen al 316.000 euro steun aan 5 projecten in de sociale economie. Ook hier werden 53 nieuwe arbeidsplaatsen in de sociale economie verwacht.
Gedeputeerde Marc Wellens: ‘De provinciale impuls in de sociale economie mist haar effect niet. Onze doelstelling dat 200 nieuwe arbeidsplaatsen worden gerealiseerd, krijgt duidelijk vorm. Dit voorjaar nemen we de laatste beslissingen. Nu al is het duidelijk dat ons actieplan een goede keuze was. De vraag van de sector is vandaag groter dan de middelen die wij kunnen inzetten. Voor mij is dit het bewijs dat sociale economie voor veel werkzoekenden echt wel het verschil kan maken.’
Volgende projecten zijn goedgekeurd:
Van OCMW naar reguliere werkgever - Regio Middenkempen
In de regio Middenkempen werken de OCMW’s van Herentals, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar samen in clusterverband om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar een duurzame arbeidsplaats. Hiertoe heeft de cluster ondertussen een uitgebreide werking op poten gezet. De doorstroom van OCMW-cliënten naar een duurzame plaats op de reguliere arbeidsmarkt is echter een belangrijk knelpunt. Om dit verder uit te bouwen ondersteunt de provincie Antwerpen het project met 25.536 euro in 2012 en principieel met 28.711 euro in 2013
Concrete doelstellingen zijn om in 2012 en 2013 minstens 40 OCMW-cliënten bij reguliere werkgevers aan het werk te helpen. Op het einde van het project wordt een draaiboek gelanceerd dat andere regio’s in provincie Antwerpen handvaten aanbiedt, om de doorstroom van mensen uit kansengroepen naar de gewone economie te bevorderen.
Talentenwerf: al doende leren en werk vinden – Regio Kempen en Mechelen
Met de steun van de provincie Antwerpen wil Talentenwerf haar activiteiten over heel de provincie aanbieden.  Zo kunnen de regio’s Kempen en Mechelen aansluiting vinden bij dit succesvolle project uit Antwerpen. Bedoeling is om over heel de provincie bedrijven actief te betrekken om werkzoekenden op de werf opleidingen aan te bieden.
Concreet zullen een 100-tal werkzoekenden deze kans krijgen bij een 10-tal bouwbedrijven. Het project Talentenwerf is een samenwerking tussen FVB-Constructiv regio Antwerpen, VDAB, Stad Antwerpen en de Onderwijsraad Antwerpen/vzw Boabab.
De resultaten van Talentenwerf waren in 2011 zeer positief. Talentenwerf informeerde 1275 werkzoekenden en zette hen op weg in de bouwsector: 681 kandidaten volgden een opleiding en 511 kandidaten gingen aan het werk.
Talentenwerf ontvangt 50.000 euro subsidie voor 2012 en voor 2013 wordt eenzelfde bedrag in het vooruitzicht gesteld.
Intergemeentelijke tewerkstellingscoördinator – Geel/Laakdal/Meerhout
De gemeentebesturen van Geel, Laakdal en Meerhout, willen een intergemeentelijke tewerkstellingscoördinator in hun rangen opnemen. De kernopdracht van deze coördinator is o.a. de ondersteuning bieden aan de besturen uit het zorggebied op het vlak van werkgelegenheidsbeleid en de mogelijkheden van extra tewerkstelling via sociale economie ondersteunen. Naast de intergemeentelijke coördinator stellen de lokale besturen: 20 extra arbeidsplaatsen in het vooruitzicht.
Het samenwerkingsverband krijgt 16.666 euro steun van de provincie Antwerpen in 2012 en voor 2013 wordt 25.000 euro principieel goedgekeurd.
De Routedokters breiden uit – volledige provincie
Het project Routedokters wordt in 2012 over heel de provincie Antwerpen gerealiseerd. Het brede samenwerkingsverband brengt bijna 670.000 euro bijeen om de toeristische fiets- en wandelwegen over heel de provincie Antwerpen te onderhouden. De Vlaamse overheid investeert 243.000 euro, de gemeentebesturen 67.000 euro en vanuit sociale economie voorziet de provincie Antwerpen een bijdrage van 190.782 euro voor 2012.
Bij de vijf organisaties die begin 2011 mee aan de start stonden, worden hiermee 19 arbeidsplaatsen gerealiseerd: Bospad vzw, FluxGO vzw, Natuurwerk vzw, De Voorsprong vzw en De Schorre GPB. In 2012 komt er één nieuwe ploeg bij in de regio rond Brasschaat, waar Noorderkempen Actief vzw drie nieuwe functies zal realiseren. Het totaal van nieuwe arbeidsplaatsen bij de Routedokters komt zo op 22.
Spiegelfabriek krijgt leskeuken - Herentals
Tot slot stemde de provincieraad in met een extra toelage van 25.000 euro aan het OCMW van Herentals om op hun sociale campus ‘De Spiegelfabriek’ een opleidingskeuken te voorzien. Het is de bedoeling dat de diverse doelgroepen van het OCMW er laagdrempelige opleidingen kunnen volgen.  In november 2009 werd al 75.000 euro aan de Sociale Campus Spiegelfabriek vanuit de provincie voorzien.